GDT EVENT 199/07.11.2017

Data:

199 sesja na GDT przyniosła duży spadek wartości indeksu bo aż o 3,5%. Po raz kolejny wpływ na to miał spadek ceny Mleka Pełnego w Proszku średnio 5,5% największy spadek dotyczy sprzedaży na styczeń, ponieważ wynosi on 9,4% kolejne miesiące to spadki, ale już o mniejszej skali. Podczas tej sesji Pełne Mleko w Proszku obniżyło swoją wartość do poziomu 2852 $/MT. Duży spadek wartości ceny odnotowano na kazeinie już drugi raz z rzędu spadek jest dosyć duży, cena kazeiny spadła o 4% do poziomu 5465 $/MT. Duży spadek zanotowało masło bo aż o 3,6% jego cena średnia to 5516 $/MT Największy spadek ceny odnotowano dla kontraktów na styczeń o 9,6%. . Tak jak można było się spodziewać obniżeniu uległy ceny sera cheddar do poziomu 4001 $/MT. Spadek ten wyniósł 2,8%. Wzrost zanotowały tylko dwa produkty maślanka w proszku, której ceny wzrosły o 7,2% do poziomu 1931 $/MT oraz mleko odtłuszczone w proszku wzrosło o 1,2% do poziomu 1818 $/MT. Po raz kolejny nie opublikowano cen laktozy. Oznacza to, że była większa ilość wystawiona do sprzedaży niż zapotrzebowanie kupujących i została sprzedana  w cenach wyjściowych sprzedającego, ale w ilości mniejszej niż była oferowana.
W sesji dzisiejszej brało udział 165 kupujących spośród 554 zarejestrowanych na GDT, a 133 dokonało zakupów 35 072 ton produktów. Nie sprzedano 3168 ton maksymalnego wolumenu wystawionych produktów. Oznacza to, że ilość wystawianych produktów była większa niż zapotrzebowanie kupujących stąd też spadek ogólnego indeksu jest tak duży.

Adres

Polish Dairy sp. z o.o.
ul. Belwederska 9a
00-761 Warszawa, Polska

Dane rejestrowe

NIP: 5223054886
REGON: 363776506
KRS: 0000603574

Kontakt

Tel.:
(+48) 730 731 563
Napisz